Friday, September 25, 2009

Petua Membanyakkan Susu Ibu

Berdasarkan petikan:

SAya kumpul petua2 dan tip2 nih daripada website2, majalah2 dan
buku2, tak lupa juga sumber drpd cakap2 orang yang bole diguna pakai
tuk menambahkan ASI. Tak semua petua2 ni serasi ngan aku. Ade yang
menjadi dan ade yang kurang menjadi. Ia depend pada badan kita gak.
Just try n error. Mana yang serasi amalkan la. Insyallah, ia membantu
meningkatkan pengeluaran ASI.(Air susu ibu)

Pemakanan
1) Lobak Putih - Rasanye agak pelik. Ada yang buat sup dan jus. Mana
yang boleh terima tekaklah. masak sup, + telur + soohoon pun boleh,
lagi sedap
2)Sawi - Masak goreng tumis atau rebus.
3) Pegaga, daun pucuk betik, jantung pisang - dimakan sebagai ulam,
rebus atau urap. Urap tu campuran kelapa, daun, bawang merah, bawang
putih, ikan bilis/ udang kering.
4)Cekur Manis - masak rebus/ lemak manis.atau dihancurkan ditampal
pada payu dara ibu, dibasuh selepas kering.
5) Kacang Hijau - bubur kacang hijau.campur beras merah & also bagus
utk pekatkan susu
6) Kacang Tanah - kacang tanah yang dipanggang bersama susu kambing
Daun Kucai - daun kucai dan ikan bilis secukupnya dan
rebus.makanlah bersama-sama nasi
7) Petola, bayam, daun turi - masak lemak manis

Minuman
1) Minum susu - Susu Anmum Breastfeeding yang paling sesuai.
2) Air masak - Jangan lupa minum air masak banyak-banyak. Kajian
menunjukkan minum air masak sebelum breastfeed baby, InsyaAllah
banyak air susunya.
3) Longan Kering - Samada dibuat jus atau dimakan begitu sahaja.
Direbus dulu dengan gula batu/ gula kabung/ gula merah, kemudian
diminum airnya.
4) Halba - rendam dan minum airnya. Bole juga telan sesudu kecil ngan
air suam kalu tak lalu nak minum airnye. Bole juga ditambah dlm apa2
masakan cth kari.
5) Oat - minum dengan air suam + susu tin/Anmum, buat lempeng/cekodok.
6) Amalkan minum milo/nestum/ horlicks
7) Amalkan meminum air rebusan buah pala/jus pegaga/spirulina
8) Soya - minum secawan sehari.
9) Kurma - makan begitu sahaja atau buat jus/ ice blended
10) Madu - sebagai pemanis dalam minuman atau dessert.

Supplement
1) Milkmaid Tea - ramai ibu2 yg beri respon +ve bile minum tea nih.
2) GNC fenugreek - Halba dlm bentuk kapsul keluaran GNC, bole didapati
di farmasi GNC.
3) Pil ASI
4) Melilea Greenfield Organic
5) Melilea Organic Soya Drink
6) Organic Henry
7) Bidadari DCL
8) Makan ubat homeopati - alafafa, china off, calc flour
9) omega 3
10) obimim
11) kalsium
12) vitamin c

Urutan
1) sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas keputing..kanan dan juga kiri
2) cuci dengan berus gigi puting2 tuuu takut tersumbat liang2
puting susu
3) kalau sblm mengepam tuuuu, ambik kedua belah tangan urut dari
atas terus lurutkan kebawah...(bc selawat dulu)...insyaallah itu
salah satu urutan utk BF

Pil hormone prolactin (* recommended)
1) Domperidone*
2) Maxolon
3) Metoclopramide (boleh jadi depression)
4) Motilium
5) Raglan (boleh jadi depression)
p/s-pil2 ini bole didapati difarmasi, tapi dptkan nasihat
doktor/pharmacist sebelum ambil ubat2 ini

Cara-cara Lain
1) baca surah al baqarah ayat 60. sambil baca letakkan tangan pada
breast tu. (satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan
pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada.
Lakukan setiap hari.
3) Bunga melur digiling hingga halus dan ditampal sekeliling
payudara diwaktu pagi sebelum mandi
4) Pucuk betik - Rebus beberapa helai daun betik yang sederhana
muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum dua hingga tiga kali
sehari
5) Kobis bulat - Ambil 2 kelopak daunnya dan tekap ke breast. Atau
lenyek2 pastu tampal kat breast. Bole kurangkan bengkak susu masa dlm
pantang.

Psikologi
1) Selalulah berfikiran positif untuk menyusukan anak. Kalau rasa
susu semakin kurang tetapi anak baru saja berumur beberapa minggu,
jangan cepat panik. Susukan seperti biasa. Banyakkan solat dan doa
mudah-mudahan susu kembali normal.
2) Ketika di tempat kerja dan ketika mengepam susu, bayangkan wajah
anak. Dipercayai ia dapat merangsang pengeluaran susu jika kita
teringat kepada anak.
3) Semakin kerap menyusukan anak, semakin banyak susu. Kosongkan
payudara anda bermakna menghantar isyarat bahawa susu perlu
dihasilkan lagi.
4) Demand n Supply- kerapkan susuan, kalau ada masa, baby tidur,
perahkan susu, tak kisahlah walau dapat 0.5oz pun, kerana by theory,
more demand, more supply

Masa pengepaman
1)cuba pam sekerap mungkin, lagi byk kita pam...lagi byk pengeluaran susu cthnya 3jam sekali
2)mlm bagi baby isap kerap ....sebab bila mlm kalau kita bg baby isap boleh membaykkan pengeluaran susu juga
3) bila pam, pam sampai susu tak keluar.....nanti breast kita akan produce susu baru....istilah yg kita selalu guna mcm kita 'buang
sampah...sampah dah penuh, kita buang dlm tong sampah...pastu kita
ganti dgn plastik sampah baru' gitu jugak mcm air susu kita...bila
kita dah habis pam, die akan mengeluarkan susu baru
4) sblm pam minum air suam dulu....lepas pam pon minum jugak.
5) jgn minum air sejuk/ais nanti susu cepat keringjgn minum teh/nescafe taou.....mkn supplement jgn tinggal Ubat

Beberapa cara mengepam yang berkesan:
a) Jenis pam yang digunakan memainkan peranan yang besar dalam penghasilan susu. Pam yang terbaik adalah double pumping iaitu ada
dua corong untuk pam kedua-dua payudara dalam masa yang sama.
b) Di antara pam elektrik dan manual, aku lebih suka elektrik kerana ia lebih efektif dan setengahnya berstimulasi seperti bayi
menghisap. Pam kesayanganku Spectra3.
c) Pam ketika menyusukan anak dapat membantu penghasilan susu yang lebih banyak. Ketika baby menyusu, pasti payudara sebelah lagi
menitik-nitik. Jangan bazirkannya, pam la sambil menyusukan anak.
d)Tawakkal kepada Allah dan berharap susu keluar dan cukup untuk baby.

Semoga petua-petua ni dpt membantu ibu2..

source : di sini

Lain2 link
1)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment