Thursday, August 27, 2009

List Barang Baby/Ibu & Apa ada dalam Beg Bersalin?

Ini senarai dapat dari internet. Untuk ibu2 yang dah 2nd,3rd time, maybe dah boleh tau mana yang perlu & tak perlu:

Untuk Bayi - Pakaian
1. Baju:
Size new born 5 pasang
saiz 6-12 bulan 5-7 pasang (beli yang besar lebih, tahan sampai besar sikit)
2. Stokin/sarung tangan dan kaki: 5-7 pasang
3. Sapu tangan: 5 helai
4. Tuala mandi: 2 helai
5. Lampin kain: 1 dozen, multipurpose. Suggested Anakku sebab dia lembut. Sepek RM20/22.
6. Kain bedung: 3 helai
7. Selimut
8. Topi yang sesuai - elok ada topi yang boleh lindung dari panas bukan sekadar fesyen
9. Barut bayi / binder: 10 helai

Dandanan dan Ubatan
1. Minyak telon, minyak yuyi - ade dlm set bersalin
2. Minyak bayi - baby oil, minyak zaitun pure/minyak kelapa dara
3. Syampu, sabun - elok beli pek kecik (travel set) sebab takut kulit baby tak serasi
4. Ketip kuku (nail clipper) dan setnya dengan gunting kecik
5. Pembersih hidung - berbentuk seperti hon
6. Krim lampin - boleh beli di farmasi jenama antaranya bepanthen (boleh juga digunakan sbg krim nipple merekah jika menyusu) dan drapolene
7. Lampin pakai buang saiz newborn (jika nak pakai lampin kain boleh juga beli CD, suggested beli pek kecil takut baby tak sesuai dengan jenis diapers)
8. Sikat lembut
9. Kapas muka / cotton ball

Feeding
1. Botol susu
2. puting getah untuk newborn (tengok saiz)
3. Pembersih botol susu

Peralatan
1. Besen mandi beserta getah alasnya kalau tiada - biasanya awal2 kita mandikan kat sinki atau besen kecik je yang ambik dari dapur
2. Stroller - beli lambat sikit pun tak pe.. lepas abis pantang ke
3. Katil bayi - beli lambat pun tak pe.. sebab kebanyakan ibu terutamanya yg menyusu suka baby tido sebelah... senang menyusu dan perasan kalau dia nangis...
4. Kelambu payung - jika rumah ada nyamuk
5. Bakul atau beg untuk simpan barang2 baby
6. Lapik plastik untuk salin lampin bayi. - sesetengah diaper bag ada ni sekali
7. Tilam bayi - jangan pilih yg terlalu empuk sampai muka baby boleh terbenam dalam tu. Boleh juga beli comforter/tilam nipis, nak jalan2 senang
8. Bantal dan bantal peluk

Untuk Ibu
1. Breastpump
2. Bekas puding yang kecik comel tu untuk isi susu badan (boleh juga diisi dalam botol susu, tapi pastikan botol susu punya penutup (seal) - bukan tutup atas bulat tu
3. Barut - ada jugak ibu yg pakai girdle je
4. Batu sungai jika ingin bertungku
5. Stokin tebal
6. Rempah2 untuk ibu dalam pantang utk letak dalam makanan seperti halia, lada hitam, kunyit, bawang putih - ni boleh beli lambat sikit kang kecut semua
7. Nursing bra/Maternity pad
8. Jamu/Set Bersalin

Apa ada dalam Beg Bersalin?

Untuk Baby
1. diapers NB 10 kpg
2. baju 2-3 pasang, seluar tak pakai sbb ada bedung
3. lampin
4. kain sapu tangan

Untuk Ibu
1. kain batik/skirt labuh
2. stokin
3. tudung yg selesa bg yg bertudung
4.- bahan dandanan dan mandian
5. tuala mandi
6. tuala kecik
7. t-shirt yg agak besar untuk BF
8. panties byk2
9. pad sebungkus dua
10. baju utk pakai balik
11. selipar / sandal

No comments:

Post a Comment

Post a Comment